Met de Mercedes-Benz CLA 45 S AMG naar het Verenigd Koninkrijk!

De testrit voor DriveLife's Factory Drive X Red Bull Racing

Het autoseizoen is in de verte alweer in zicht en dat betekent voorbereidingen treffen.
Daarom stond het tweede weekend van februari bij de organisatie van DriveLife in de planning als het testrijden van een nieuw concept, namelijk DriveLife’s Factory Drive, wat van 2-4 april gaat plaatsvinden. Mercedes-Benz Dealer Bedrijven had ook deze keer voor ons wel een passend vervoersmiddel, en dat bleek wel toen wij de sleutel van een splinternieuwe CLA 45 S AMG in de handen kregen gedrukt. Op dat moment de eerste op Nederlandse platen en met zijn kanarie-gele kleur daarom een unieke verschijning.

Start in Rotterdam

Op donderdag begon het avontuur in Rotterdam, bij Hotel New York om specifiek te zijn. Eenmaal aangekomen in Rotterdam besefte we dat we niet in een ‘normale’ auto zaten. De CLA had de opvallende kleur met daarbij de nodige spoilers, diffuser en skirts, waardoor ‘ie dus echt niet te missen was. Iedere automobilist keek wel even opzij of naar achteren en veel voetgangers trokken hun mobiel uit de broekzak om toch even snel een foto te maken. Hij zal ook waarschijnlijk door de talloze foto’s niet zijn ontgaan.
Na een heerlijk ontbijt was het tijd om weer de auto in te stappen en koers te maken richting Calais. De uitgezette route kwam tevoorschijn en werd punt voor punt en weg voor weg, aandachtig geïnspecteerd. Natuurlijk niet via de snelweg maar over de prachtige wegen van de eilanden, om daar vervolgens de autotrein te betreden en onder de grond en door de Noordzee in Engeland te arriveren.

IMG_88682

De CLA is een ontzettende fijne wagen om tijdens zo’n eerste dag kilometers te maken. Er zitten zes rijstanden in waar je hem in kan verstellen, waaronder comfort waarbij de auto een stuk minder stijf is en minder hoog in z’n toeren rijdt. Voor de lange snelwegen is dit heerlijk, maar dit natuurlijk niet de hele rit. De CLA 45 S AMG is veel te leuk om constant in de rijstand comfort te hebben staan. Wat doe je dan? Dan zijn er nog drie rijstanden over; sport, sport+ en RACE. Wat dit betekent hoeven we aan jullie natuurlijk niet specifiek uit te leggen. Onze voorkeur ging uit naar sport+, waarbij de AMG bizar strak op de weg lag en de kleppen van de uitlaat open stonden.
En over de uitlaat gesproken. Onder de motorkap van deze CLA ligt een geblazen 2.0 liter turbomotor waarbij je zou denken; daar heb je weer zo een massaal geproduceerde stofzuiger… Niet dus. Logisch, je kan het niet vergelijken met een motor van zijn grotere broers zoals bijvoorbeeld de E63 AMG, maar voor zo’n blok komt er zeker nog een hoop herrie uit. Lekker schel met een knetter noemen wij dat.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de power wat AMG uit dit blok heeft weten te krijgen. Maar liefst 421 pk en 512 Nm, wat zorgt voor een sprintje van 0-100 km/h in minder dan 4 seconden. Iedere keer dat er in dit segment weer een snellere uitvoering komt kijken wij elkaar aan met de vraag, wanneer stopt het? Is dit niet het maximale? Want dit is voor een auto in zijn soort heel snel, kunnen wij vertellen!

Red Bull Racing

Op de vrijdag bezochten we in de ochtend het walhalla van de Formule 1-wereld: de fabriek van Red Bull Racing. Een groot industriecomplex met over het grote deel allemaal gebouwen van hen waar het racemonster voor komend seizoen is gemaakt, de RB16! Verder gaan we hier niet veel meer over verklappen behalve dat je 3 april zelf deze gebouwen binnen kan. Hoe? Dat lees je verder…

7

Na het bezoek was het tijd om de maag goed te vullen bij The Cross Keys, een typisch Brits restaurantje. Hier maakte wij ons klaar voor een mooie rit naar Bristol. Tijdens deze route belanden we in het landschap van de echte ‘country roads’ en rijden we door Cheddar Gorge. Een kalkstenen kloof in de Mendip Hills, in de buurt van het dorpje Cheddar. Hier komt inderdaad ook de welbekende cheddar-kaas vandaan. Korte bochtige wegen, wilde dieren en de hoge kloof maakt het rijden door Cheddar Gorge een hele belevenis. Het geluid van de CLA is tot ver in de kloof te horen. Hoe moet dat klinken als we hier doorheen rijden met twaalf sports-en supercars?!

image00019

Rond 18:00 arriveerden we op bestemming, vlakbij Bristol. De vere Tortworth, een groot landgoed met daar middenin een prachtig kasteel uit de 14e eeuw. Ook hier bleef de CLA niet onopgemerkt. Bezoekers waren zo enthousiast dat zij wel de valet parking wilde spelen. Helaas, dat doen we toch nog even zelf.
Na wat ontspannen door een bezoek aan de fitness en het zwembad met wellness center stond er een heerlijk diner in het kasteel klaar.
Nog een lekker drankje achteraf in de bar, even napraten over de belevenissen van de dag en vervolgens op tijd het mandje in om ons weer klaar te stomen voor de echte ‘Drivers Day’ van het evenement.

image00018

For The Real Drivers

De laatste dag van DriveLife’s Factory Drive is een echte ‘Drivers Day’. Deze ochtend vertrokken we vroeg bij het hotel en maakten koers richting het noordwesten om in Wales de mooiste wegen te berijden. Een uurtje van het hotel vandaan begaven we ons langzamerhand steeds meer tussen de brede heuvelige landschappen, met om je heen mooie vergezichten. Na steeds meer heuvels keken we elkaar toch nog eens aan. Dit was wel heel gaaf! Unaniem waren we het erover eens, rijmodus SPORT+ was hiervoor gemaakt en werd ingeschakeld. Het schakelen ging nu met de flippers aan het stuur en de muziek ging uit want er moest genoten worden van het geluid in de stilte. Dit zijn de wegen waar je zaterdagochtend vroeg de wekker voor heb gezet: gas geven, remmen, terugschakelen, bocht in, bocht uit en weer gas geven op naar de volgende bocht. En dit keer op keer, waardoor bij ons alle drie de mondhoeken ver uit elkaar staan en er een grote glimlach tevoorschijn komt. Dit is waar de echte petrolhead voor leeft! En het werd de kilometers daarna alleen maar beter en beter. Minutenlang geen auto’s of mensen om je heen, alleen maar heuvels, meertjes, wilde dieren en uitzichten wat Wales tekent.
Het is opmerkelijk hoe goed de CLA 45 S AMG geschikt is voor deze wegen. Zoals eerder vermeld heeft dit monster een hele strakke wegligging en meer dan genoeg kracht om plezier te beleven op dit soort wegen. De ingrediënten voor een perfecte ‘Drivers Day’!

image00016

Na al dat heerlijke sturen reden we weer het “bewoonde” gebied in (lees: enkele huisjes in “dorpjes”), op weg terug naar Bristol, waar een hele goede lunch op ons stond te wachten. Een lunch aan de Lower Avon, de 120 kilometer-lange rivier van zuidwest Engeland doet je best goed na zoveel gezonde adrenaline.
Na heerlijk gegeten te hebben en talloze herinneringen aan die uren hiervoor te hebben opgehaald stapten we weer in de CLA en reden we op ons gemak naar Folkestone, de tunnel in en weer terug naar de leden van de EU.

Op naar 2, 3 & 4 april!

Het volledige programma is uitgereden en gecheckt. Wij, de organisatie van DriveLife’s Factory Drive, kunnen zeggen dat dit een geweldige ervaring gaat worden. De hotels, restaurants, de wegen en natuurlijk het zeer exclusieve bezoek aan de fabriek van Red Bull Racing. Een kans dat jij als petrolhead niet mag missen!

Net zo enthousiast geworden als ons? Dan hopen wij jou te mogen ontvangen op 2 april, vooraf aan de start van DriveLife’s Factory Drive!


Wij willen onze partner Mercedes-Benz Dealer Bedrijven hartelijk bedanken voor het ter beschikking stellen van de Mercedes-Benz CLA 45 S AMG. Wat ons betreft, door voldoende ruimte, goed comfort en heerlijke prestaties, een perfecte auto voor een rit als deze.

image00015

Voor meer informatie over DriveLife’s Factory Drive kan je hier een kijkje nemen.